een lint met de woorden asbest - geen toegang aan een hek
Voor inwoners

Asbest verwijderen door inwoners

Woont u in de regio Rijnmond en gaat u verbouwen? Dan is het belangrijk om te controleren of er asbest in uw huis zit. Wanneer uw woning is gebouwd vóór 1 januari 1994 is de kans groot dat er asbest aanwezig is. Hier vindt u alles wat u moet weten en doen wanneer u een woning met asbest gaat verbouwen.

Deze pagina is bedoeld voor inwoners van de dertien gemeenten in het werkgebied van DCMR: Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Goeree Overflakkee, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Voorne aan Zee (voorheen Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne).

Wat is asbest en hoe herken ik het?

Asbest bestaat uit hele kleine vezels. Het inademen van vrijgekomen asbestvezels is schadelijk voor uw gezondheid.

Materialen met asbest erin kunnen alle mogelijke kleuren hebben. Wel kunt u asbest op een paar manieren herkennen. Asbest zit vaak in golfplaten. Ook kan asbest verwerkt zijn in afvoerbuizen, schoorstenen, plafondplaten, vensterbanken, vloerzeil, verpakkingsmaterialen en isolatiemateriaal. Bekijk op de website van InfoMil hoe asbest eruitziet. Milieu Centraal heeft een handig filmpje om asbest te herkennen.

Stappenplan asbest verwijderen

Gaat u verbouwen en zit er asbest in uw pand? Het stappenplan van de Rijksoverheid helpt u om asbest uit uw pand te (laten) halen. Houd verder rekening met de volgende zaken:

Wel of niet laten verwijderen

Bepaal of u het asbest wel of niet gaat verwijderen:

  • Wij adviseren om daken met asbest te verwijderen, omdat deze door weer en wind steeds verder verweren. Het inademen van vrijgekomen asbestvezels is erg schadelijk voor de gezondheid van mensen.
  • Gaat het om ander asbestmateriaal, zoals een pijp of vensterbank met asbest erin? En is het materiaal nog onbeschadigd, zodat de asbestvezels er nog stevig in vastzitten? Blijft het asbest ook tijdens de verbouwing nog onbeschadigd? Dan kunt u het asbest laten zitten.

Zelf verwijderen of laten verwijderen

Door de grote gezondheidsrisico’s mag u als inwoner alleen in sommige gevallen zelf asbest verwijderen. Maximaal 35 m² van onderstaande asbesthoudende materialen mag u zelf verwijderen:

  • Hechtgebonden asbesthoudende geschroefde platen: de asbestplaten moeten met schroeven vastzitten aan de draagconstructie. Soms zijn asbestplaten bevestigd met spijkers, nieten of zelfs gelijmd. In die gevallen mag u de platen niet zelf verwijderen. Het risico op het vrijkomen van vezels is bij deze bevestigingsmethoden te groot.
  • Asbesthoudende vloertegels of niet gelijmde asbesthoudende vloerbedekking

Milieu Centraal geeft handige tips die u helpen om zelf asbest te verwijderen. Sommige gemeenten bieden gratis beschermende kleding.

Wanneer u het asbest niet zelf mag verwijderen, laat dan een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf een asbestinventarisatierapport maken. Gecertificeerde bedrijven kunt u vinden via Stichting Ascert. Het rapport is niet verplicht bij panden die zijn gebouwd na 1 januari 1994 of waarbij sprake is van een uitzondering. Kijk voor alle uitzonderingen in Artikel 4 van het Asbestverwijderingsbesluit 2005 via www.wetten.nl.

Asbest verwijderen als huurder

Wilt u het asbest verwijderen en bent u huurder? Neem dan contact op met de verhuurder.

Asbest verwijderen als eigenaar

  • Bepaal of een sloopmelding voor u als eigenaar verplicht is. Dit is het geval bij:
    • het verwijderen van asbest;
    • slopen waarbij meer dan 10 m³ sloopafval vrijkomt.
  • Zorg ervoor dat u, voordat het slopen start, een sloopmelding doet via het Omgevingsloket:
    • Uiterlijk vier weken voor de start wanneer u het verwijderen niet zelf mag doen. Stuur in dit geval het asbestinventarisatierapport mee.
    • Uiterlijk vijf werkdagen voor de start wanneer u het asbest zelf mag verwijderen.
  • Een normale procedure verloopt als volgt:
    • U krijgt van DCMR een bewijs van ontvangst van de sloopmelding.
    • Als uw melding niet compleet is, krijgt u daarvan bericht.
    • Uw melding wordt inhoudelijk door ons beoordeeld en getoetst aan de wettelijke eisen.
    • U hoort binnen 5 werkdagen of u toestemming heeft om zelf asbest te verwijderen. Wanneer een gecertificeerd bedrijf het asbest verwijdert, hoort u dit binnen 4 weken via een acceptatie- of een afwijzingsbrief van DCMR.
  • Schakel een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in wanneer u het asbest niet zelf mag verwijderen. Op de website van Stichting Ascert vindt u een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf bij u in de buurt.
  • DCMR controleert op asbestverwijdering. Het kan dus gebeuren dat een toezichthouder zonder aankondiging een bezoek brengt tijdens de asbestverwijdering.
  • Wanneer u toestemming heeft gekregen om het asbest zelf te verwijderen, zorg er dan voor dat u de acceptatiebrief bij u heeft wanneer u het asbest inlevert. Elke gemeente heeft een locatie waar dat kan, bijv. de milieustraat. Sommige gemeenten leveren verpakkingsmateriaal om het asbest veilig in te doen. Bekijk hiervoor de website van uw gemeente.

Heeft u vragen? Neem dan contact op via de Asbest telefoon 010 246 86 56 of vul het contactformulier asbest in.

Meer informatie



Gezondheidsrisico’s asbest

Heeft u vragen over de gezondheidsrisico’s van asbest? Neem dan contact op met de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Ik zie dat iemand asbest niet goed verwijdert, kan ik dat melden?

U kunt dag en nacht bij DCMR een melding doorgeven als u denkt dat asbest door derden niet goed wordt verwijderd. Dit kan per telefoon 0888-333555 of online via het formulier overlast melden.

Wij controleren of er toestemming is, en of de verwijdering op de juiste manier gebeurt. Zo niet, dan handhaven we of informeren we de gemeente.

Actueel

Geen gerelateerde pagina's gevonden.