DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Stankoverlast door Abengoa

Milieumelding

Sinds vanmorgen hebben inwoners van Brielle last van stank van het biobrandstoffenbedrijf Abengoa.

Status: Afgerond

Stankoverlast door Abengoa

Omdat de stankoverlast woensdag 23 april is veroorzaakt door een storing in de RTO, kan de DCMR hierop de dwangsom niet innen.

Stankoverlast door Abengoa

Onderzoek van de DCMR uitrukdienst heeft een, op dat moment, niet werkende RTO (Regeneratieve Thermische Oxidatie) van Abengoa als oorzaak aangewezen voor de stankoverlast op woensdag 23 april. RTO is een techniek waarbij de lucht met behulp van zuurstof en hoge temperaturen wordt gereinigd.

Woensdag 23 april rond 20.30 uur meldde Abengoa aan de DCMR dat de RTO weer in bedrijf was genomen. Op dat moment waren er 41 klachten ontvangen. De klachtengolf eindigde woensdag om 21:30 uur met 45 klachten.

Handhaving

Om 8.30 uur vanmorgen kwam de eerste klacht uit Brielle binnen over een gistachtige lucht. Om 20.30 uur stond het aantal klachten over deze lucht bij de DCMR meldkamer op 38. Vanmiddag klaagden vooral mensen uit Vierpolders en Zwartewaal. Omdat de wind inmiddels weer is gedraaid, zijn het vanavond opnieuw vooral inwoners uit Brielle die overlast hebben.

De stankklachten zijn door de DCMR toegewezen aan het bedrijf Abengoa in de Europoort. De DCMR onderzoekt de handhavingsmogelijkheden.

Voor meer informatie over DCMR toezicht en handhaving bij Abengoa is er een dossier aangemaakt op de DCMR website.