DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Fakkelen Shell vannacht gestopt

Milieumelding

Vanaf vandaag 15.30 uur zijn er bij de DCMR twaalf klachten binnengekomen naar aanleiding van het affakkelen bij Shell. De klachten kwamen uit respectievelijk Hoogvliet (1), Vlaardingen (4), Maassluis(1), Schiedam (5) en Spijkenisse (1).

Status: Afgerond

Fakkelen Shell vannacht gestopt

Het incident is door Shell om 12.30 uur vandaag afgemeld bij de DCMR. Tussen 04.00 uur en 05.00 uur vannacht is het fakkelen gestopt. Shell heeft de compressor geinstalleerd en de capaciteit opgeschroefd naar normale bedrijfsvoering. Het incident leidde uiteindelijk tot acht stankklachten en 23 klachten over lichtoverlast.

Fakkelen Shell vannacht gestopt

Shell heeft het onderdeel voor de compressor binnengekregen. Het bedrijf gaat zo snel mogelijk over tot vervanging. Naar verwachting zal er rond 24.00 uur een einde komen aan het affakkelen dat tot nu aanleiding was voor in totaal 26 klachten van omwonenden.

Fakkelen Shell vannacht gestopt

Het affakkelen van Shell heeft tot nu toe tot 22 bij de DCMR gemelde klachten geleid. Zeventien inwoners melden last te hebben van lichtoverlast, vijf bewoners hadden last van de stank. De lichtoverlast werd gemeld door inwoners van Maassluis, Schiedam, Hoogvliet, Rockanje, Spijkenisse. Uit Vlaardingen kwamen de vijf stankklachten.

 

Oorzaak overlast: kapot besturingsonderdeel compressor

Nadat Shell probeerde de compressor weer op te starten, leidde dit weer tot een storing. Het bedrijf gaat vandaag nog een besturingsonderdeel vervangen van de compressor. Het streven is om de catcracker voor 16.00 uur weer in bedrijf te hebben. Tot die tijd zal er nog gefakkeld moeten worden omdat het product dat zich in de fabriek bevindt door de defecte compressor niet naar een andere fabriek kan worden doorgestuurd. Omdat er geen zwavel meer wordt afgefakkeld, zou de stankoverlast voorbij moeten zijn.

Oorzaak nog onduidelijk

Alle klachten betroffen visuele hinder. Het bedrijf vermoedt dat waarschijnlijk een compressor in de catcrackerfabriek niet goed functioneert. Deze compressor stuurt normaal gesproken het product in de fabriek onder de juiste condities naar de volgende fabriek. Omdat dit product nu niet kan worden doorgezet naar de volgende fabriek,moet Shell het affakkelen.Dat levert een behoorlijke roetende vlam op. Shell overweegt de fabriek onder normale bedrijfscondities in bedrijf te nemen, of de hele fabriek uit bedrijf te nemen.