DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Geluidsoverlast in Rotterdam en Schiedam op 18 en 19 mei

Milieumelding Meerdere wijken

Laatst gewijzigd

Zaterdag 18 en zondag 19 mei kwamen in totaal 180 meldingen van geluidsoverlast van evenementengeluid binnen bij de DCMR meldkamer.

Status:Afgerond

De meldingen waren van inwoners uit Rotterdam en Schiedam. Het meerendeel kwam zaterdagavond binnen tussen 18 uur en 23 uur. Na onderzoek is door de DCMR vastgesteld dat 156 meldingen zijn toe te schrijven aan het Toffler Festival in het Roel Langerakpark in Rotterdam en 10 aan het lustrumfeest van een studentenvereniging op Rotterdam-Heijplaat. Het hele weekend was er nog het evenement New Skool Rules in Rotterdam-Centrum dat ook voor enkele meldingen zorgde. Op zondag 19 mei kwamen nog een paar meldingen over geluidsoverlast binnen door de Run for Kika die plaatsvond in Roterdam-Zuid.

Bij het Toffler Festival en het lustrumfeest van de studentenvereniging voerden we metingen uit met geluidmeetsets op de evemenententerreinen en in de omgeving. Bij beide evenementen werden de geluidnormen uit de evenementenvergunning nageleefd.

Het geluid was op grotere afstand dan normaal te horen. Laag in de lucht hing namelijk een zogenaamde inversielaag. Een warmere luchtlaag ligt dan als het ware als een deken over een koudere luchtlaag. Zo'n deken, de inversielaag, vormt dan een soort deksel waar tegen het geluid weerkaatst en extra ver draagt. Ook kan het dan klinken of het geluid dat je hoort van dichtbij komt.

Bij grote evenementen wordt organisatoren in de evenementenvergunning gevraagd omwonenden te informeren met een bewonersbrief. Bij het Toffler Festival zijn 4000 van deze brieven verspreid. Door de meteo-omstandigheden was het evenement op veel grotere afstand hoorbaar dan voorzien.