DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Geuroverlast in de hele regio

Milieumelding Meerdere wijken

Laatst gewijzigd

Donderdagavond 23 april krijgt de DCMR uit verschillende gemeenten in het Rijnmondgebied meldingen van stank.

Status:Afgerond

Eindtotaal aantal meldingen

In totaal is de geuroverlast 213 keer gemeld: 193 keer bij de DCMR meldkamer, 10 keer bij de meldkamer van de brandweer in Den Haag en 10 keer bij Omgevingsdienst Haaglanden.

Mogelijke bron

Vrijdagmorgen om 11 uur staat de teller inmiddels op 172 geurmeldingen met een vergelijkbare geurbeschrijving. Niet alleen inwoners uit regio Rijnmond meldden de overlast, ook inwoners uit regio Den Haag Westland. Na 11 uur zijn er geen meldingen meer binnengekomen.

De DCMR vermoedt dat de geur is veroorzaakt door een varend ontgassend schip op zee. Alle meldingen zijn doorgegeven aan de Nederlandse Kustwacht.

Aantal meldingen

Het aantal geurmeldingen uit verschillende gemeenten in de regio bij de DCMR meldkamer was 97. De laatste melding kwam binnen op vrijdag 24 april om 4.20 uur. Mensen zeiden last te hebben van een bloemkoolachtige/misselijkmakende lucht.

Wij hebben geen bron uit de industrie kunnen vaststellen. Mogelijk was de geur afkomstig van de zee. De windrichting, de geuromschrijvingen en het vaststellen van een zelfde soort geur door onze collega bij de zee wezen daarop.

De geur is ook blijven hangen door het stabiele weer (weinig wind) en de lage inversielaag in de lucht, een luchtlaag die werkt als een soort deksel. Hierdoor kan de (vieze) lucht minder makkelijk weg.

Mogelijk komt de geuroverlast door het stabiele weer (weinig wind) waardoor (vieze) lucht minder makkelijk weg kan.

Onze DCMR-collega, die milieupiket heeft, is momenteel in het gebied om te onderzoeken of er toch een bron is aan te wijzen.