DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Geluidsoverlast in Vlaardingen en Pernis

Milieumelding Meerdere wijken

Laatst gewijzigd

Dinsdagmorgen 23 juni meldden inwoners uit Vlaardingen en Pernis een harde knal en geraas te hebben gehoord. Het geluid bleek afkomstig van het bedrijf Rijnmond Energie. Een fabriek is daar uitgevallen.

Status:Afgerond

Oorzaak hoge druk en geluid

Rond 7 uur liep de hoofdstoomafsluiter van één van de gasturbines bij het bedrijf door een technische storing dicht. Hierdoor is de druk in het hoge druksysteem opgelopen.

Door de te hoge stoomdruk is het veiligheidsysteem in werking gegaan en is de stoom afgeblazen. Normaal loopt dat via geluiddempers om de geluidsoverlast hiervan te verminderen. Dit ging vanmorgen ook niet goed; het verbindingsstuk van het veiligheidssysteem naar de geluiddemper werkte niet. Hierdoor ontstond de knal en vervolgens meer geluidsoverlast.

Het bedrijf onderzoekt nu waarom de hoofdafsluiter ongepland is dichtgegaan en waarom het verbindingsstuk heeft gefaald.

In totaal zijn er op onze meldkamer 23 meldingen binnengekomen over dit voorval. De DCMR inspecteur voor dit bedrijf pakt deze zaak verder op.

Oorzaak knal

Inmiddels is duidelijk dat de druk in één van de twee ketels in de energiecentrale van Rijnmond Energie te hoog werd. Hierdoor werd het veiligheidssysteem aangesproken en stoom afgeblazen. Dit veroorzaakte een luide knal en een stoomwolk.

Hoe de druk in de ketel te hoog is geworden, wordt op dit moment nog onderzocht door het bedrijf.

Om 7 uur kwam de eerste melding binnen. Om 7.34 uur hadden 22 inwoners de DCMR meldkamer bereikt.

De oorzaak van de harde knal en het geraas is voor het bedrijf nog niet bekend. Rijnmond Energie geeft aan de situatie onder controle te hebben. Het bedrijf moest door de situatie ook stoom afblazen. Dit was ook even te zien.