DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Stankoverlast door bedrijf Abengoa

Nieuwsbericht

Gisteren en vandaag ontving de DCMR stankklachten uit Brielle en omgeving. De klachten zijn door de DCMR uitrukdienst toegewezen aan het bio-ethanolbedrijf Abengoa in Europoort. De stankoverlast is veroorzaakt door een storing in het luchtreinigingstechniek RTO (Regeneratieve Thermische Oxidatie) bij het bedrijf.

Aantal stankklachten

Gisteren ontving de meldkamer van 8.30 uur tot 21.30 uur 45 klachten uit Brielle, Zwartewaal en Vierpolders. Vandaag ontvangt de DCMR sinds 7.00 uur klachten uit Brielle en omgeving. Om 12.00 uur totaal 25.

 

Oorzaak

De stank ontstaat doordat het luchtreinigingssysteem RTO niet werkt. De DCMR uitrukdienst heeft dit ter plaatse vastgesteld. Vanmorgen heeft het bedrijf de RTO uit bedrijf genomen om onderdelen te vervangen.

Het bedrijf heeft aangegeven de RTO rond 13.30 uur vandaag weer in gebruik te nemen. Te verwachten valt dat de stankoverlast dan zal afnemen.

 

Handhaving

De DCMR kan op deze stankoverlast de dwangsom niet innen. Een storing is een bijzondere bedrijfsomstandigheid. Handhaven kan volgens de wet alleen bij normale bedrijfsomstandigheden. Bij incidenten en storingen kan de DCMR alleen handhaven op het niet melden hiervan aan de DCMR. Abengoa heeft de storing gemeld.

Onderzoek

De DCMR start een onderzoek naar de opeenvolgende storingen van de luchtreinigingstechniek RTO bij het bedrijf Abengoa.