DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Blog: twee gezichten

Nieuwsbericht Provincie Zuid-Holland

Junior inspecteur. Zo mag ik mij sinds kort noemen. Best spannend, zo’n eerste baan. Na een week lang inlezen en voorbereidingen, mag ik een keer mee op inspectie. Want je weet pas echt wat het inhoudt om inspecteur te zijn als je een keer op inspectie bent geweest. Met mijn collega stap ik de auto in.

Op het programma: twee tuincentra. In de auto praat mijn collega mij nog bij over de vorige inspecties bij deze ondernemers en waar we specifiek op controleren. Eerst doen we de administratie, checken we de keuringscertificaten en daarna zullen we een rondje door het bedrijf gaan lopen. Bij het eerste bedrijf worden we vriendelijk begroet door een blonde golden retriever. Ik houd mij in het blonde beest te aaien, er moet immers geïnspecteerd worden. Ik kijk om mij heen. Het is rustig. Kennelijk is deze maand niet hét seizoen voor tuincentra. We schudden de ondernemer de hand, hij is duidelijk geïrriteerd dat we zonder aankondiging langskomen. Een zeer stroef gesprek als resultaat. Terwijl we achter de schermen kijken en constateren dat alles op orde is, vraag ik mij af of alle controles zo moeizaam gaan. Dit was niet helemaal wat ik verwacht had.

Gelukkig hadden we die dag nog een controle gepland staan. Geen warm ontvangst van een viervoeter, wel een vriendelijke ondernemer die volledig begrijpt dat we onaangekondigd langskomen. Hij schenkt ons koffie en terwijl we de keuring van de koelinstallatie nakijken vertelt de ondernemer vol lof over zijn bedrijf. Ik kijk mijn ogen uit terwijl we een rondleiding krijgen en ondertussen vult mijn collega de checklist in. Wat een verschil met de controle van die ochtend. En wat gaaf om achter de schermen te kijken bij zo’n bedrijf. 

Terug op kantoor praten we beide controles nog een keer door. Niet alle controles gaan even makkelijk. Gelukkig krijg ik nog de tijd om aan verschillende ondernemers te wennen. Maar ik zie er stiekem toch naar uit om zoveel verschillende bedrijven te mogen bezoeken!

Charlotte Derriks is junior inspecteur milieu bij DCMR Milieudienst Rijnmond.