DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Blog: wat ruist er door het struikgewas

Nieuwsbericht

Daar sta ik dan. Heel Nederland ligt op een oor en ik sta met natte sokken, lek geprikt door muggen in naar mijn idee het meest dichtbegroeide struikgewas van Rotterdam.

Verderop in de struiken ritselt wat. Snel zetten we onze zaklampen uit. Ergens vraag ik mij af welke diersoorten er op dit tijdstip actief zijn in de stadsjungle. Ik kijk op mijn geluidmeter en zie dat de eerste meting van twee minuten er bijna opzit. Wanneer ik de meting stop, voel ik mij eindelijk vrij om alle muggen en beestjes van mij af te slaan. Ik kijk naar mijn collega en de bewoner die geluidoverlast ervaart en vertel dat ik de volgende meting ga starten. Wanneer iedereen zijn plaats weer heeft gevonden tussen de brandnetels en een stabiele positie in de blubber, start ik de tweede meting. Twee minuten voelen als uren als je volledig stil moet zijn. Voor ons hoor ik het kabaal van een installatie. Niet gek dat de bewoner al weken last heeft van dit geluid. Zijn nachtrust lijdt eronder. Best begrijpelijk als je het gebrom en geprutter hoort. Ik ben zelf dan ook wel benieuwd of deze installatie door de geluidregels uit het Activiteitenbesluit milieubeheer komt.

Mijn collega tikt mij aan en ik kijk snel naar de meter. 2 minuten. Ik stop de meting. Als we allemaal weer adem kunnen halen, kijkt de bewoner mij met vragende ogen aan. Ik leg uit dat we niet direct een uitslag hebben, omdat ik nog correcties en berekeningen moet toepassen op de meting. Na de laatste meting banen we ons weer een weg terug tussen de bomen en prikkelbosjes door.  Bij de bewoner thuis leggen we uit wat de vervolgstappen zijn en daarna stappen mijn collega en ik in de auto. Eenmaal thuis ben ik blij dat ik net als de rest van Nederland op een oor mag gaan liggen. Terwijl ik na een lange dag langzaam in slaap val, ben ik blij dat er geen installatie naast mijn bed bromt.

De dag erna werk ik de meting uit in een meetrapport. Met een collega die geluidsexpert is pas ik de laatste correcties toe op de meetresultaten. In de nachtperiode is een jaargemiddelde van 40 decibel het maximale wat is toegestaan op de gevel van een woning. Dat is vergelijkbaar met een rustige woonkamer. Uit het meetrapport blijkt dat we meer gemeten hebben. Het bedrijf is in dit geval dus in overtreding en gaan we daarom aanschrijven. Het is de eerste keer dat het bedrijf de regels overtreedt, daarom krijgt de ondernemer van ons de tijd om naar de installatie te laten kijken. Vaak is het slechts een kwestie van onderhoud. Dat blijkt ook zo te zijn: een paar weken later hoor ik van de bewoner dat de overlast is verholpen. Nu maar hopen dat de stadsjungle zich ook stil blijft houden in het struikgewas.

Charlotte Derriks is inspecteur milieu bij DCMR Milieudienst Rijnmond.