DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Toezichthouders op vuurwerkcontrole

Nieuwsbericht

Laatst gewijzigd

Koop je eind van dit jaar consumentenvuurwerk? Dan loop je wellicht één van onze vuurwerkteams tegen het lijf. Op 28, 29 en 30 december gaan onze toezichthouders in duo’s op pad om de vuurwerkverkoop veilig te laten verlopen. Zij controleren of de verkoop volgens de regels plaatsvindt.

In onze regio wordt op 89 plaatsen consumentenvuurwerk opgeslagen en verkocht. Tijdens de controles letten we onder andere op:

  • het gesloten houden van de deuren van de (buffer)bewaarplaats;
  • de stapelhoogte van het consumentenvuurwerk in de (buffer)bewaarplaats;
  • of het consumentenvuurwerk binnen het bereik van de sprinklers ligt in de verkoopruimte;
  • de hoeveelheid aanwezige vuurwerk in de verkoopruimte.

Signaleren we een overtreding dan kunnen onze inspecteurs sanctionerend optreden. Dit kan bestuursrechtelijk en/of strafrechtelijk.

Zo ziet een controle eruit:

Zondag

Dit jaar valt 31 december op zondag en dan mogen winkelaars wettelijk gezien geen vuurwerk verkopen, met uitzondering van categorie 1 vuurwerk (klein vuurwerk, zoals fop- en schertsvuurwerk). Daarom controleren we op deze dag of winkeliers geen consumentenvuurwerk verkopen.

Voorcontroles

Eerder dit jaar controleerden we al hoe het is gesteld met de veiligheid van vuurwerkverkooppunten. De nadruk van die controles ligt op de bouwkundige aspecten en de sprinkler- en brandbeveiligingsinstallatie binnen de bedrijven. Lees de reportage van Groot Nissewaard over de voorcontroles.