DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

DCMR-kinderraad vol enthousiasme aan de slag

Nieuwsbericht Meerdere wijken

Een spoedcursus DCMR, zo zou je de eerste vier bijeenkomsten met de kinderraad kunnen noemen. Zestien frisse sponsen zogen alle informatie gretig op. “Ik heb al anderhalf A4tje volgeschreven!” Een terugblik op de wittebroodsweken van de DCMR-kinderraad.

Daar stonden ze dan op woensdagmiddag 16 mei in de hal. Sommigen uitgelaten, anderen wat bedremmeld, weer anderen observerend wie die stuiterballen om hen heen waren. Wat hen bindt: een uitgesproken idee over wat de DCMR zou moeten doen (van hondenpoep opruimen tot het zorgen voor betere luchtkwaliteit) en passie om deel te nemen aan de kinderraad.

Een echte DCMR-pas

Martin Schellingerhout en Rosita Thé vertelden over het nut en belang van de kinderraad voor de DCMR: een frisse en onbevangen blik van kinderen op ons werk, brengt ons verder. De wens van de DCMR om kinderen te laten zien wat we doen voor de samenleving. Een voor een pitchten de kids waarom ze deelnemen aan de raad, waarna ze naar Rosita liepen en een echte DCMR-pas in ontvangst namen. De groepsfoto met de DT-leden was de slagroom op de taart, maar ook het startschot om de mouwen op te stropen voor drie introductielessen DCMR. Want wie een goed advies wil geven, moet wel weten waar hij of zij het over heeft, toch?

Mooie bonus

Twee weken later, op 30 mei, stond projectleider omgevingsvergunningen Ahmet Malkoc voor de neus van het bonte gezelschap. Leidraad voor de middag: wat doet een vergunningverlener, waarom zijn er vergunningen nodig en wat staat er nou eigenlijk in een vergunning? Pennen vlogen over het papier tijdens de les van Ahmet: “Ik heb al anderhalf A4tje volgeschreven!”. Dat er wat te winnen viel tijdens de quiz na Ahmet’s verhaal was een mooie bonus.

Kinderraad krijgt les over vergunningverlening
Kinderraad krijgt les over vergunningverlening, uiteraard met chips erbijFoto: DCMR

Nieuwe adviseurs

Nadat Ahmet de rugzakken van de kinderraad-leden vulde met nieuwe kennis, was het op 13 juni de beurt aan Marlies Vis om de kinderraad mee te nemen in de wereld van inspecteurs en de meldkamer. PMB’s, geurtesten, een introductieles over het werk van de inspecteurs en de meldkamer, niets werd aan het toeval overgelaten om de zestien nieuwe adviseurs van de DCMR kennis te laten maken met het werk van de DCMR.

Kinderraad bezoekt de meldkamer
Kinderraad bezoekt de meldkamerFoto: DCMR

Excursie

Als laatste onderdeel van de introductielessen DCMR stapte de DCMR-kinderraad op woensdag 27 juni in de bus voor een excursie door het gebied. Reisleiders Jochem Langeveld en Martin Schellingerhout vertelden over de geschiedenis van RDM en Heijplaat, over de productie van een aantal bedrijven in de Botlek en Europoort, zoals Huntsman, Shin Etsu, Akzo Nobel, Vopak en Esso. Op de landtong bezochten we het Educatief Informatie Centrum waar onze kids verder kennismaakten met allerlei activiteiten die in het havengebied plaatsvinden. En activiteiten die nog ontplooid zouden kunnen worden. “Meneer, is er nog tijd om vanmiddag nog tikkertje te spelen?” Gewapend met een vragenlijst en een pen kreeg alle opgezogen kennis een plek en eindigde de dag met twee voldane prijswinnaars, Marnix en Ïndy!

Het adviseren kan gaan beginnen

Na de zomervakantie gaan de kinderen zelf aan de slag; de Kinderraad gaat dan adviezen uitbrengen aan DCMR op een aantal moeilijke kwesties…