DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Geluidbelevingsonderzoek: hoe klinkt het Kralingse Bos?

Nieuwsbericht Rotterdam-Oost

Laatst gewijzigd

Vertel ons en de gemeente Rotterdam hoe u het geluid in het Kralingse Bos ervaart. Welke geluiden zijn prettig en welke juist niet?

Rotterdam zet in op stille groene gebieden. Plekken waar je tot rust kunt komen in een levendige stad. De ambitie is voor iedere Rotterdammer een stille plek op loopafstand en een stille groene plek op fietsafstand. Maar wat is eigenlijk zo’n stille groene plek? Wanneer ervaren we een plek als stil en rustig en wanneer juist niet? En heb je stilte nodig om tot rust te komen? Eigenlijk is daarover nog niet zo veel bekend.

Geluidbelevingsonderzoek Kralingse Bos

Daarom voeren we in het Kralingse Bos een onderzoek uit. En daar hebben we uw hulp bij nodig! Samen doen wij namelijk onderzoek naar hoe bezoekers van het bos het geluid ervaren. Wat zijn positieve en wat juist negatieve geluiden? Door middel van de MoSART app kunt u uw beleving op elk gewenst moment van 12 september tot en met 12 oktober doorgeven. Vele handen maken licht werk en hoe meer mensen meedoen, hoe beter de resultaten worden. We krijgen hiermee beter inzicht in hoe mensen het geluid in het Kralingse Bos beleven. Die gegevens kunnen we gebruiken om te zorgen voor voldoende stille/rustige groene plekken in de stad. Daarom vragen we u om mee te doen aan dit mooie project!

Meedoen aan het onderzoek

U kunt op drie verschillende manieren meedoen aan het onderzoek:

 • Zelf onderzoek doen
  Download de MoSART app van SoundAppraisal via de playstore (android) of iOS (Apple) op uw smartphone of tablet. Tijdens uw bezoek aan het Kralingse Bos opent u de app. Met deze app maakt u ter plekke een geluidsopname en beantwoordt u een paar vragen. Dit duurt ongeveer twee minuten. De app stuurt uw resultaten naar SoundAppraisal, een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in de beleving van geluid. U kunt uiteraard dit onderzoekje op meerdere momenten en plekken in het Kralingse Bos herhalen. Graag zelfs!
 • Publieksvoorlichters
  Van 12 september tot en met 12 oktober lopen publieksvoorlichters van de gemeente Rotterdam op verschillende dagen en momenten in het Kralingse Bos. Ze kunnen samen met u de app doorlopen en uw geluidbeleving registreren.
 • Aanmelden voor soundwalks
  Doet u liever mee aan een georganiseerde wandeling in het Kralingse Bos? Dat kan ook! U kunt zich namelijk aanmelden voor één van de soundwalks. U gaat dan samen met de andere deelnemers, onder begeleiding van de boswachter, op bepaalde plekken de MoSART app gebruiken. Hiervoor hebben we twee routes uitgestippeld; een soundwalk west en een soundwalk oost. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.
routebeschrijving kralingse bos voor de soundwalks
Soundwalk routes: west en oostFoto: Gemeente Rotterdam

Dit zijn de data waarvoor u zich kunt aanmelden:

 • Woensdag 19 september om 14.00 uur (soundwalk west, oranje route)
 • Zondag 23 september om 14.00 uur (soundwalk oost, paarse route)
 • Woensdag 26 september om 14.00 uur (soundwalk oost, paarse route)

Aanmelden kan via geluidkralingsebos@rotterdam.nl.

Naast de georganiseerde wandelingen kunt u ook zelf de routes bewandelen en de MoSART app gebruiken.

Foto: Natalie Thornley via Unsplash