DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Let op Lood!

Nieuwsbericht Provincie Zuid-Holland

Door eeuwenlang gebruik zit er op veel plaatsen in Zuid-Holland lood in de bodem. Lood kan negatieve effecten hebben op de gezondheid, vooral bij jonge kinderen tot 6 jaar. Door gebruiksadviezen op te volgen, kan de blootstelling aan lood worden verminderd.

Gebruiksadviezen

Lood komt vooral het lichaam in via hand-mondcontact, oftewel; door het ‘eten’ van aardedeeltjes uit loodhoudende bodem. Door het binnen krijgen van aardedeeltjes te voorkomen, wordt het risico aanzienlijk beperkt. Samen met de GGD’s zijn deze adviezen opgesteld, vooral gericht op ouders van jonge kinderen:
•    Laat kinderen hun handen wassen na het buitenspelen.
•    Laat kinderen niet op onbedekte verontreinigde bodem (“kale bodem”) spelen. Bedek de bodem in uw tuin met gras, struiken of vaste planten. Een kunstgrasmat of bestrating, het liefst waterdoorlatend, zorgen ook voor een goede bedekking.
•    Kies voor een zandbak met schoon zand.
•    Kweek groenten en fruit in plantenbakken met schone grond (potgrond of tuinaarde).
•    Was zelfgekweekte groenten en fruit grondig.
•    Was uw handen na het tuinieren in eigen tuin en voor het eten.
•    Ga de inloop van grond in huis tegen door schoenen te vegen, of ze uit te doen bij het naar binnen lopen.
•    Stofzuig of dweil regelmatig uw huis.

Onderzoek kinderspeelplaatsen

Lood heeft een nadelig effect op de ontwikkeling van de hersenen van jonge kinderen. Daarom is het belangrijk dat met name kinderen tot en met 6 jaar zo min mogelijk lood binnenkrijgen. Zij kunnen lood binnenkrijgen door bijvoorbeeld hun vingers in hun mond te steken tijdens het spelen op een bodem met lood. Omdat kinderen een kwetsbare groep vormen heeft de provincie een plan van aanpak opgesteld voor de kinderspeelplaatsen die liggen in gebieden met een grotere kans op een verhoogd loodgehalte. DCMR gaat, in opdracht van de provincie, eind 2018 samen met de gemeenten deze kinderspeelplaatsen onderzoeken. Als uit het onderzoek blijkt dat er risico’s aanwezig zijn, dan worden maatregelen genomen om blootstelling te voorkomen.

Meer informatie

Het RIVM geeft advies over lood in de bodem. De GGD geeft toelichting op lood in de bodem en gezondheid.

Heeft u vragen?

Als u vragen heeft over het onderzoek, kunt u ons op werkdagen tussen 10 en 12 uur bellen op telefoonnummer 010 246 8140 of een e-mail sturen naar info@dcmr.nl.

Heeft u vragen over gezondheid dan kunt u bellen met de GGD Rotterdam-Rijnmond, Team Gezondheid en Milieu op telefoonnummer 010 433 9894.