DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Meet u binnenkort de luchtkwaliteit in uw buurt?

Nieuwsbericht Provincie Zuid-Holland

Laatst gewijzigd

Wilt u met eigen ogen zien hoe de luchtkwaliteit bij u in de tuin of op het balkon is? Meld u dan gratis aan bij uw gemeente als meter van luchtkwaliteit! [inschrijving is inmiddels gesloten]

DCMR Milieudienst Rijnmond meet sinds 1969 de luchtkwaliteit in de regio. Op www.luchtmeetnet.nl kunt u real-time zien waar de meetstations staan en of de luchtkwaliteit in orde is. In 2019 wordt er exact 50 jaar gemeten. Daarom nodigt DCMR tien bewoners per gemeente uit met hen mee te meten naar NO2-concentraties in de buitenlucht.

Hoe werkt het?

De metingen starten in januari 2019. Deelnemers mogen zelf kiezen waar ze de buitenluchtkwaliteit willen meten en krijgen van de DCMR iedere vier weken een buisje toegestuurd wat ze op dezelfde locatie moeten ophangen. Na iedere vier weken wordt het buisje naar de DCMR teruggestuurd, die het laten analyseren en de resultaten per email aan de meters doorsturen. De proef duurt één jaar. DCMR verzamelt data over de kwaliteit van onze lucht en deelnemers krijgen een beeld van de lucht rondom hun huis. In het filmpje hieronder laat Peter van Breugel zien welke materialen deelnemers krijgen:

 


Geínteresseerd?

Woont u in gemeente Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen of Westvoorne? Dan kunt u zich opgeven bij uw gemeente. Geïnteresseerden krijgen vervolgens een uitnodiging voor een informatieavond waarop nadere uitleg wordt gegeven. U kunt dan alsnog besluiten of u wel of niet mee wilt doen. Bij voldoende aanmeldingen kan worden gekeken naar een evenwichtige verspreiding over de verschillende wijken in uw gemeente.