DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Onderzoek kortstondige storing Shell Pernis afgerond

Nieuwsbericht Pernis

Shell Pernis deed onderzoek naar de oorzaken die aanleiding gaven tot de stofemissie op 20 augustus 2018. Dit onderzoek was ook geëist door de DCMR op grond van de Wet milieubeheer.

Enkele dagen voor de betreffende stofemissie is een warmtewisselaar wegens lekkage op de flens buiten bedrijf gesteld.  Via deze warmtewisselaar stroomt een kleine spoelolie stroompje naar de voedingsvoorverwarmers van de fabriek. Dit dient om verstoppingen te voorkomen. Omdat het spoelolie stroompje nu omgeleid werd gaf de flowmeter over de warmtewisselaar '0' aan.

De operator heeft dit geïnterpreteerd als zijnde dat er onvoldoende spoelolie naar de voedingsvoorverwarmers ging en heeft de spoelolie circulatie verhoogd. Omdat spoelolie een andere samenstelling en eigenschappen heeft dan voedingsolie ontstond er door deze toename een gasbel welke de doorstroming in de voedingsvoorverwarmers blokkeerde.

Door deze blokkade liep de bedrijfstemperatuur in de fabriek op en schakelde deze zich automatisch naar een veilige stand. Bij deze veilige stand worden diverse systemen waaronder een stoffilter gebypassed. Hierdoor is er katalysatorstof via de schoorsteen naar buiten gekomen.

Shell heeft als maatregel de spoelolie vervangen voor voedingsolie en hierop het systeem aangepast, het blokkeren van de voedingsvoorverwarmers zoals beschreven kan dan niet meer optreden.

Ook is Shell bezig met onderzoek naar hoe bij een bypass situatie de hoeveelheid te emitteren katalysatorstof kan worden verminderd.

Dit voorval is aanleiding geweest voor de DCMR om Shell een last onder dwangsom, €50.000 per keer (beperkt tot één inning per dag) tot een max van €200.000, op te leggen omdat er aanvankelijk geen CIN-melding is gedaan.

Eerdere berichtgeving over de kortstondige storing bij Shell Pernis vindt u ook op onze website.