DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Samen werken aan een veilige vuurwerkverkoop

Nieuwsbericht Provincie Zuid-Holland

Laatst gewijzigd

Een jaarlijkse traditie rond deze tijd: inspecteurs bereiden de vuurwerkcontroles voor. Dit jaar doen we het net even anders en werken we samen met ondernemers aan veilige verkoopdagen. Dat betekent naast controles extra informatie en ondersteuning.

Tijdens de controles eind december letten we op naleving van het Vuurwerkbesluit. In dit besluit staan afstanden tot muren, plafonds en gangen. Daarom ontvingen vuurwerkondernemers post van ons met daarin een checklist veilig verkoop vuurwerk  én een rol tape met daarin onze aansporing: ‘Voorkom gesleep, gebruik tape!’ Handig om bijvoorbeeld het gangpad van 75 centimeter in de buffer(bewaar)plaats te markeren en de maximale stapelhoogte op de muren aan te geven.

WhatsApp

De controles vinden dit jaar plaats op 28, 29 en 31 december. 30 december valt op een zondag en daarmee – volgens het Vuurwerkbesluit – geen verkoopdag. Onze inspecteurs zullen ook hier op toezien. Nieuw dit jaar is dat we tijdens de verkoopdagen ondernemers zullen informeren via WhatsApp over regels die vaak in de hectiek tijdens de verkoopdagen over het hoofd worden gezien. Zo hopen we op minder overtredingen en daarmee een veiligere verkoop.

Herhaalde overtredingen

Ondernemers zijn overigens ook extra gewaarschuwd door ons over herhaalde overtredingen. Wanneer zij de afgelopen vijf jaar dezelfde overtreding gemaakt hebben, zijn wij verplicht een zwaardere sanctie te geven. Volgens de landelijke handhavingsstrategie betekent dit een last onder dwangsom en/of een strafrechtelijke sanctie.

Impressie

Vorig jaar volgde Open Rotterdam onze inspecteurs tijdens hun controles. Dat zag er zo uit: