DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Inwoners Rijnmond meten stikstofdioxide

Nieuwsbericht Meerdere wijken

Laatst gewijzigd

Deze week startte het project Samen Meten, waarin 225 bewoners van het Rijnmondgebied een jaar lang zelf stikstofdioxide gaan meten.

Samen Meten is een initiatief van DCMR Milieudienst Rijnmond, de provincie Zuid-Holland en de gemeenten vanwege het vijftigjarig bestaan van het luchtmeetnet in de regio. Bewoners bepalen zelf waar de meting plaatsvindt. Iedere maand verwisselen de deelnemers een buisje, waarna DCMR het oude buisje laat analyseren op de hoeveelheid stikstofdioxide. Deze stof ontstaat door het gebruik van brandstoffen door onder andere verkeer en industrie. De jaargemiddelden van deze stof in de lucht dalen al jaren, maar kunnen nog altijd verder dalen.

Wie meet waar?

Op onderstaande kaart kunt u zien op welke plekken in het Rijnmondgebied dit jaar gemeten gaat worden:

Kaart van Rijnmond met alle punten waar burgers meten in 2019
 

Luchtmeetnet bestaat 50 jaar

De luchtkwaliteit in Nederland en in het Rijnmondgebied wordt gemeten met vaste meetstations van de DCMR Milieudienst Rijnmond en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De resultaten van deze metingen staan realtime op www.luchtmeetnet.nl. In 2019 bestaat het luchtmeetnet van de DCMR Milieudienst Rijnmond 50 jaar.

Terugblik

SCHIE TV filmde de overhandiging van het eerste buisje door de Schiedamse wethouder Jeroen Ooijevaar aan luchtmeter Fred van de Griendt: