DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Factsheet verduidelijkt eisen opslag gevaarlijke stoffen glastuinbouw

Nieuwsbericht Provincie Zuid-Holland

Laatst gewijzigd

DCMR werkt aan een leefbare en veilige regio. Daarom voeren wij milieu-inspecties uit bij onder andere (glas)tuinbouwbedrijven. We inspecteren niet alleen, maar informeren tuinders ook over de wet- en regelgeving waar zij zich aan moeten houden. Met een interactief digitaal factsheet helpen we tuinders om gevaarlijke stoffen volgens de regels veilig op te slaan. De factsheet is opgesteld in samenwerking met Glastuinbouw Nederland.

Factsheet

Glastuinbouwbedrijven gebruiken dagelijks verschillende milieugevaarlijk (vloei)stoffen voor uiteenlopende doeleinden, zoals voor het bemesten en beschermen van gewassen. Wanneer de stoffen onveilig worden opgeslagen, is dat een risico voor het bedrijf, de medewerkers en de omgeving.

De wet- en regelgeving stelt voor elke stofklasse weer andere eisen aan het veilig opslaan. Om het voor glastuinbouwers gemakkelijker te maken de stoffen veilig en volgens de regels op te slaan, heeft DCMR het factsheet 'Opslag gevaarlijke stoffen voor glastuinbouw' gemaakt met een digitale rekenhulp en een praktisch stroomschema.

Rekenhulp en stroomschema

Met de digitale rekenhulp kunnen tuinders in één oogopslag zien of er een voorziening nodig is om bepaalde hoeveelheden gevaarlijke stoffen veilig op te slaan. Het stroomschema laat zien hoe ze die stoffen veilig op moeten slaan.

Ivo Biemond, eigenaar van CymPha Orchideeën in Bleiswijk, nam symbolisch een papieren versie van het factsheet in ontvangst. Inmiddels is het factsheet naar alle glastuinbouwbedrijven in de regio Rijnmond verstuurd.