DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Energiebesparing bij tankopslagbedrijven

Nieuwsbericht Meerdere wijken

Laatst gewijzigd

Met het isoleren van verwarmde tanks bij tankopslagbedrijven valt veel energie te besparen. Ook het verwarmen van de tanks kan beter. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van DCMR.

Onderzoek

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door PostFossil BV, wijst uit dat tankisolatie zoden aan de ‘minder energie/CO2-dijk’ zet. Veel tanks met bijvoorbeeld stookolie of palmolie erin moeten worden verwarmd anders wordt het product hard of slecht van kwaliteit. Juist omdat deze tanks moeten worden verwarmd, is isolatie om energie te besparen van belang. In Nederland zijn lang niet alle tanks geïsoleerd. Dus er valt nog veel te halen.

Isoleren

Tankwandisolatie is niet voldoende om van een goed geïsoleerde tank te kunnen spreken. Ook bij een tankdak gaat veel warmte verloren. Eén verwarmde tank zonder dakisolatie gebruikt evenveel energie als driehonderd huishoudens per jaar voor verwarming. Als deze tank dakisolatie zou hebben, is dat de helft.

Energiebesparende maatregelen

In Nederland heeft een groot aantal bedrijven de wettelijke plicht energiebesparende maatregelen te nemen, die binnen 5 jaar zijn terug te verdienen. In ons werkgebied controleren wij deze bedrijven hierop. Bedrijven met tankopslag zijn meestal bedrijven die vallen onder de emissiehandel (ETS). Voor deze bedrijven geldt deze verplichting niet. Als een bedrijf met tankopslag geen ETS-bedrijf is dan controleren wij of ze de maatregelen nemen. Elke situatie is uniek. Niet altijd valt tankisolatie binnen 5 jaar terug te verdienen.  

Warmwatervoorziening

Uit het onderzoek blijkt ook dat je energie kunt besparen als je de tanks met warm water verwarmt en niet met stoom. Daar is vooral veel winst mee te boeken als die warmte van restwarmte van bedrijven komt of uit geothermie. Of als die warmte wordt geproduceerd met behulp van een warmtepomp. Net als bij het verwarmen van huizen sparen die manieren van verwarmen veel energie uit. Wij zijn nu aan het uitrekenen wat dit voor CO2-besparing zou kunnen opleveren.