DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

DCMR en Vopak Europoort kijken met elkaar mee

Nieuwsbericht Meerdere wijken

Laatst gewijzigd

Olietankterminal Vopak Europoort, DCMR en het Havenbedrijf Rotterdam trekken samen op om zo snel mogelijk eventuele geurhinder van het bedrijf te voorkomen. Dit doen ze met hulp van e-noses.

Vopak Europoort heeft in het verleden de nodige geurklachten veroorzaakt. In 2014 nam het bedrijf ingrijpende maatregelen om de stank te stoppen. Nu gaat het bedrijf weer een stap verder.

Enkele e-noses hangen dichtbij het bedrijf aan lantaarnpalen. E-noses zijn kleine elektronische apparaatjes die verandering in de samenstelling van de lucht registreren. Deze e-noses worden door de DCMR en door Vopak gevolgd. Vopak zelf heeft er diverse verspreid op haar bedrijfsterrein staan.

Tot nu toe had de DCMR meldkamer daar geen inzicht in. Na de zomer gaat dat veranderen. Er wordt momenteel overleg gevoerd hoe de DCMR op het bedrijfsterrein mee kan kijken. Zo kunnen Vopak en de DCMR zo nodig snel en gezamenlijk handelen om stankoverlast naar de omgeving te voorkomen.

In de Rotterdamse haven zijn er zo’n 250 e-noses. De DCMR meldkamer volgt deze registraties 24/7. Als een e-noses in het rood staat, dan onderzoekt DCMR direct wat er aan de hand is.

Historie

In 2013 veroorzaakte Vopak Europoort flinke stankoverlast met name in Rozenburg, Maassluis en Brielle. Na een aantal pilots heeft het bedrijf in 2014 de geurproblematiek aangepakt met een aantal structurele maatregelen. Deze maatregelen zijn onder andere het plaatsen van diverse geurverwerkers zgn. scrubbers. Daarnaast worden geurmaatregelen ook meegenomen in het accepteren van olieproducten. Ook worden er elke shift geurronden rondom de terminal gereden. In  sommige gevallen kiest het bedrijf ervoor om het overpompen  (preventief) stil te leggen, bijvoorbeeld als er sprake is van ongunstige weersomstandigheden.

Met een aantal grote investeringen en structurele maatregelen is het aantal klachten, veroorzaakt door Vopak Europoort, de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Zoals is weergegeven in de tabel hieronder.

Aan Vopak Europoort toegewezen geurklachten

2013 422
2014 20
2015 14
2016 40
2017 192
2018 6
2019 5
2020 0

 

Dossier gesloten

Vanwege deze stankoverlast hield DCMR een dossier bij op deze website. Dit dossier is gesloten. Het bedrijf veroorzaakt al een hele tijd zo goed als geen stankoverlast meer. Ook rustten er geen dwangsommen meer op het bedrijf.