DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Weer een ontgasinstallatie getest in de Rotterdamse haven

Nieuwsbericht Provincie Zuid-Holland

Laatst gewijzigd

Om varend ontgassen tegen te gaan, moeten schepen gebruik kunnen maken van ontgasinstallaties. Vandaag werd daarom voor de tweede keer in korte tijd een ontgasinstallatie getest in de Rotterdamse haven. Minister Van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastuctuur en Waterstaat was erbij.

Overlast

Het tijdens de vaart ventileren van scheepsladingruimen kan – naast een bron van overlast - schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid van omwonenden en voor mensen die met de stoffen werken.

Verbod

Sinds 2015 heeft provincie Zuid-Holland daarom een verbod op varend ontgassen van benzeen en benzeenhoudende stoffen ingesteld in de eigen provincie. Dit zal landelijk beleid worden.

Voorwerk

Naast de minister waren organisaties aanwezig, zoals DCMR, die samen hebben gewerkt om ontgasinstallaties in de haven mogelijk te maken. Onze directeur Rosita Thé, ook aanwezig: “DCMR heeft veel voorwerk geleverd om deze ontgasinstallaties te kunnen realiseren. Ontgasinstallaties zijn cruciaal om varend ontgassen te stoppen. Schepen kunnen straks eenvoudig en dichtbij hun ruimen gecontroleerd ontdoen van overtollige gassen. En dat is belangrijk. De uitstoot van één keer ontgassen is soms vergelijkbaar met de uitstoot van die damp bij een industrieel bedrijf over een heel jaar.”

Hier vindt u het bericht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hierover.
Begin augustus werd al een ontgasinstallatie getest.