DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Asbestaanpak van DCMR en andere diensten genomineerd voor prijs

Nieuwsbericht Provincie Zuid-Holland

Laatst gewijzigd

Asbest, dat lange tijd in de bouw werd gebruikt, is gevaarlijk voor gezondheid en natuur. Er is een groot verwijderingsprogramma opgezet, dat de omgevingsdiensten nu voor gemeenten en provincie uitvoeren. Een handig digitaal hulpmiddel daarbij is genomineerd voor een prijs.

Asbest verwijderen, daar komt een hoop planning en organisatie bij kijken. Verder wil je toezichtcapaciteit inzetten waar de risico’s het grootst zijn, en gemeenten willen graag inzicht in de voortgang. DCMR heeft hiervoor een speciale digitale werkomgeving ('dashboard')  opgezet. Deze zogeheten asbestplanningstool hoort nu bij de vijf projecten die een symbolische prijs kunnen winnen bij de  Verkiezingen Handhaving en Toezicht 2020. Voor de verkiezing is de planningstool samen met asbestprojecten van Omgevingsdienst Regio Arnhem, Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek en het Team Ketentoezicht van de Gelderse Omgevingsdiensten, onder de titel ‘de aanpak van asbest’ tot één project gebundeld.

Bevorderen innovatie

Met de prijs wil  de organisatie innovatie op het gebied van  toezicht bevorderen. Organisatoren zijn de Inspectieraad, de beroepsvereniging van toezichtprofessionals en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Er zijn twee prijzen: een jury- en een  publieksprijs. Op dinsdag 3 november maakt de vakjury op het Toezichtfestival de winnaars  bekend.

Daan Molenaar, directeur Inspectie en Toezicht bij DCMR Milieudienst Rijnmond: “DCMR vindt innovatie op toezichtgebied belangrijk. We hebben een speciaal team, het Toezichtslab, dat vernieuwingen op dit gebied ontwikkelt. Dat kunnen zowel gedragsmethodieken of datagedreven oplossingen zijn. Zo’n  nominering geeft aan dat we op de goede weg zijn.”

Effectief organiseren

Er  zit van alles in de asbestplanningstool, zoals sloopmeldingen, een risicoklassering, informatie over overtredingen van asbestverwijderaars en over controles die al zijn uitgevoerd. Toezichtprofessionals kunnen er het werk effectief mee organiseren - asbest in een schoolgebouw of in een winkelcentrum levert immers een hoger risico op dan asbest in een schuur in de polder. De tool die is ontwikkeld door DCMR zorgt ook meteen voor rapportage. Gemeenten kunnen zien hoe ver het werk in hun gebied is gevorderd.