DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

DCMR-inspecteurs op pad voor veilige vuurwerkverkooppunten

Nieuwsbericht Rotterdam

Laatst gewijzigd

Deze maand zijn de eerste voorcontroles van DCMR-inspecteurs bij verkopers van consumentenvuurwerk. Voor zowel de verkopers als voor de DCMR is dit jaar alles anders dan anders.

Door de Coronamaatregelen moeten de winkeliers aanpassingen doen. Sommige soorten vuurwerk mogen niet meer; en in Rotterdam mag wel verkocht, maar niet afgestoken worden. Het is de bedoeling dat, ondanks alle veranderingen, de verkoop nog steeds zo veilig mogelijk plaatsvindt.

Met de voorcontrole-rondes wil de DCMR onderzoeken waar de knelpunten zitten en een bijdrage leveren aan de voorbereidingen op de verkoop in deze ongewone omstandigheden. Niet alleen mogen er door Corona veel minder mensen de winkel in, de verkooppunten mogen vanaf 1 december geen knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen meer op voorraad hebben. “We hebben er alle begrip voor dat dit voor de ondernemers een nieuwe situatie is, maar veiligheid blijft voorop staan”, aldus Marjan Verhoeven, branchetrekker consumentenvuurwerk bij de DCMR.

De toezichthouders proberen de vuurwerkondernemers zo goed mogelijk te informeren. Zo is er een aankondigingsbrief verstuurd met een checklist waarop ze kunnen afvinken of de opslag aan de voorwaarden voldoet. Marjan Verhoeven: “We zien liever dat de verkooppunten vooraf maatregelen nemen dan dat we bij een controle op het laatste moment moeten ingrijpen”.

De nadruk bij de controles ligt op de bouwkundige aspecten en brandbeveiligingsinstallaties, zoals sprinklers. In het Rijnmondgebied en op Goeree-Overflakkee zijn meer dan 70 plaatsen voor vuurwerkopslag en/of verkoop.