DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Sterretjes en grondbloemen kopen of afhalen? Alleen bij sommige winkels.

Nieuwsbericht Provincie Zuid-Holland

Laatst gewijzigd

De verkoop van fop- en schertsvuurwerk mag alleen in winkels die toch al open mogen zijn en dit soort vuurwerk vorig jaar ook verkochten. Bezorgen van vuurwerk mag helemaal niet. “Voor veel vuurwerkverkopers een teleurstelling”, aldus coördinator toezicht vuurwerk Marjan Verhoeven van DCMR Milieudienst Rijnmond. Verkopers in de Rijnmond zijn hierover per email geïnformeerd.

Alleen bij winkels die open mogen zijn en al fop- en schertsvuurwerk verkochten
De milieudienst houdt in de Rijnmond namens de gemeenten toezicht op de veilige opslag en verkoop van vuurwerk. Fop- en schertsvuurwerk verkopen mag alleen in winkels die volgens de coronamaatregelen open mogen zijn en het in eerdere jaren ook verkochten, zoals sommige supermarkten. En als het gaat om afhalen: dat mag alleen in winkels die toestemming hebben voor afhalen en in eerdere jaren ook fop- en schertsvuurwerk verkochten, zoals een aantal bouwmarkten.

Aanvullende eisen Vuurwerkbesluit
Daarnaast gelden aanvullende eisen vanuit het Vuurwerkbesluit. Zo mag de verkoop van fop- en schertsvuurwerk alleen plaatsvinden vanuit een verkoopruimte. Een verkoopruimte is een besloten ruimte, of een deel daarvan, waar aflevering van fop- en schertsvuurwerk aan particulieren plaatsvindt. Er mag maximaal 200 kilo fop- en schertsvuurwerk aanwezig zijn zonder dat hiervoor aanvullende voorzieningen moeten komen, zoals een sprinklerinstallatie. DCMR controleert daar ook op.

Groot vuurwerk verboden, sommige soorten klein vuurwerk mogen wel
Verkoop en afsteken van groot vuurwerk, de categorie F2, is dit jaar niet toegestaan. Sterretjes en klein vuurwerk (grondbloemen, fonteintjes) mogen nog wel. Dit heet ook wel fop- en siervuurwerk. Hiervoor gelden aparte regels. Daarom ligt het bijvoorbeeld wel in sommige supermarkten of bouwmarkten.