DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Meldkamer DCMR bereikbaar en inspecteurs zonodig op pad tijdens avondklok

Nieuwsbericht Provincie Zuid-Holland

Laatst gewijzigd

De bedoeling van de avondklok is dat iedereen na 21.00 uur binnen blijft. Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld voor vitale overheidsdiensten. Zo blijft de meldkamer van de DCMR open voor meldingen en gaan inspecteurs nog steeds op pad bij calamiteiten. DCMR Milieudienst Rijnmond heeft - net als andere hulpdiensten - ontheffing om ’s nachts onderweg te zijn. Met deze en andere extra inspanningen lukt het de milieudienst om de dienstverlening op peil te houden ondanks de coronamaatregelen.

Dienstverlening op peil
In 2020 heeft DCMR ondanks de Coronamaatregelen bijna het hele toezichts- en vergunningenprogramma kunnen uitvoeren. De medewerkers doen dat veelal vanuit huis: het kantoor in Schiedam was bijna het hele jaar gesloten. “We zijn er met z’n allen in geslaagd de dienstverlening op peil te houden”, aldus Daan Molenaar, directeur Toezicht en Handhaving bij de milieudienst. Voor de bedrijven was het ook even wennen aan de nieuwe werkwijze, maar er hebben zich nauwelijks problemen voorgedaan, aldus Molenaar.


Toezichtsprogramma 2021 gestart
In het toezichtsprogramma voor 2021 houdt DCMR al rekening met een aangepaste werkwijze. De nieuwe avondklokmaatregel was daardoor relatief goed in te passen. Tot de coronamaatregelen zijn opgeheven, vindt het toezicht waar mogelijk op afstand plaats. Dit onder meer met drones en video. Bij bedrijven met een hoog risicoprofiel gaan de bezoeken wel gewoon door. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om bedrijven die activiteiten uitvoeren die vanuit het oogpunt van milieu en omgeving risico kunnen opleveren.


Onverwachte controles en geluidmetingen
In een aantal andere gevallen moeten de inspecteurs wel op bedrijfsterreinen zelf zijn om hun werk te kunnen doen, zoals bij onverwachte controles en geluidmetingen. De afweging van het maatschappelijk belang van de activiteit tegen de bijzondere situatie staat daarbij centraal. De DCMR houdt zich dan aan de coronavoorschriften, zoals mondkapjes en het houden van 1,5 meter afstand. Daarmee volgt DCMR de landelijke richtlijnen van de samenwerkende omgevingsdiensten.