DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Aantal meldingen in vorstperiode beperkt, maar ook bij dooi is Meldkamer DCMR alert

Nieuwsbericht Meerdere wijken

Laatst gewijzigd

Nu de vorst voorbij is, maakt DCMR de balans op van de eerste èchte winterperiode sinds 2012.

Daarbij gaat het vooral om de gevolgen voor bedrijven in de Rijnmond en de chemische industrie in Zeeland. De problemen zijn beperkt gebleven tot enkele bevroren filters en pompen, een alarm dat steeds afging en een lekkage in een luchtgekoeld systeem en storing aan bluswatervoorzieningen. Al met al was het aantal meldingen van bedrijven over problemen met de strenge vorst beperkt. Een bijzonderheid was dat een bedrijf juist door het winterweer een lekkage vroegtijdig ontdekte. Er werd een donkere plek zichtbaar in de sneeuw. Daarna zijn snel maatregelen genomen.

Alarmstoring
Het meest hinderlijk was de storing aan een alarmysteem. De Meldkamer is zondagavond 7 februari uur tientallen keren gebeld door bezorgde Rozenburgers. Zij hoorden voortdurend een alarm afgaan. Na onderzoek door de Meldkamer bleek dat het alarm bij een chemisch bedrijf in de Botlek door de strenge vorst defect was. Het moest handmatig worden afgezet.

Vorstprocedure
Chemiebedrijven hebben vorstprocedures om problemen te voorkomen. Bijvoorbeeld het legen van leidingen die onnodig vol zitten met vloeistof of het openzetten van het stoomleidingen voor doorstroom en verwarming. Als er twijfel ontstaat of een bedrijf het onder controle heeft, gaan toezichthouders op pad om bij het bedrijf zelf te controleren. Ook ’s nachts: daarvoor hebben ze ontheffingen van de avondklok.

Dooiperiode
De dooiperiode heeft weer andere effecten. Leidingen die kapotgevroren zijn kunnen gaan lekken, smeltwater kan bedrijfsprocessen beïnvloeden. Tot nu toe gaat het goed. Op maandag 15 februari om 13 uur waren bij de meldkamer nog geen bijzonderheden hierover binnengekomen.