DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

DCMR gaat bedrijven actief helpen energie te besparen

Nieuwsbericht Provincie Zuid-Holland

Laatst gewijzigd

Het landelijk klimaatakkoord verplicht bedrijven energie te besparen. DCMR heeft als taak te controleren of dat ook gebeurt. Vanaf 2021 gaan we bedrijven ook actief helpen die besparing te realiseren.

Bij bezoeken aan bedrijven geven onze medewerkers besparingstips. De toezichthouders komen immers overal en de DCMR-energieadviseurs kennen de weg naar oplossingen. Ook gaat de DCMR  brancheverenigingen benaderen, goede voorbeelden delen en het publiek inzetten. Dat laatste via de actie ‘Mag het licht uit?’, waarbij inwoners ons kunnen tippen over onnodige verlichting. Met activiteiten als deze wil DCMR een bijdrage leveren aan de energietransitie. Dit is een van de focuspunten in het nieuwe meerjarenplan (MJP) van de milieudienst.

Klimaatakkoord: samen energie besparen
Bedrijven die jaarlijks meer verbruiken dan 50.000 kWh electriciteit of 25.000 m³ gas zijn verplicht een bijdrage te leveren aan de besparing van energie. Dit is zo afgesproken in het Klimaatakkoord dat het kabinet heeft vastgesteld samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het idee is dat alle onderdelen van de samenleving een bijdrage leveren om de uitstoot van kooldioxide (CO2) te verminderen. De bedrijven moeten daarbij voldoen aan een informatieplicht over maatregelen die ze nemen naar gemeenten. In het Rijnmondgebied voert de DCMR deze taak uit. Aan de melding zijn geen kosten verbonden. Meer lezen over de informatieplicht? Lees hier verder.

Energie besparen goed voor het milieu, èn voor de bottom line
Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, het levert ondernemers vaak ook nog eens geld op door kostenbesparing. Er zijn bedrijven die dat al heel goed doorhebben. Andere zijn zich niet bewust van de mogelijkheden of vinden het lastig. En dat terwijl er zoveel mogelijkheden zijn en sommige nauwelijks moeite kosten om uit te voeren. Deze bedrijven wil DCMR gaan helpen. Uitleggen hoe ondernemers die besparing het slimst kunnen aanpakken is een belangrijke stap. Via brancheverenigingen, maar ook direct aan de ondernemers in de regio Rijnmond. De energieadviseurs van DCMR  kunnen ondernemers verder de weg wijzen. Lees hier meer over de rol van de energieadviseurs van DCMR.

Goede voorbeelden in het zonnetje
Ondernemers die al actief bezig zijn met energiebesparing kunnen als geen ander uitleggen wat die oplevert. Zuinige Ledlampen installeren is zo’n voorbeeld. Er zijn bedrijven in de Rijnmond die daar jaarlijks duizenden Euro’s op de energierekening mee besparen. Bedrijven die al op de goede weg zijn wil DCMR in het zonnetje zetten. Ze krijgen daarom een podium in de campagne.

‘Mag het licht uit?’
Door Corona zijn veel kantoren niet of nauwelijks bezet. Parkeergarages staan leeg. Een simpele maatregel is dan het licht uit te doen. Voor omwonenden en passanten is het vaak onbegrijpelijk dat het licht nog wel brandt. Naast het informeren van bedrijven organiseert DCMR de actie ‘Mag het licht uit?’. Hierbij vraagt de DCMR de samenleving alert te zijn op onnodig brandende verlichting en die te melden. De milieudienst gaat dan in gesprek met bedrijven om ze te wijzen op besparingsmogelijkheden.
Meldingen doen voor ‘Mag het licht uit?’ kan via https://www.formdesk.com/dcmr/mag_het_licht_uit.