bodemsanering grond huis

Bodemverontreiniging

Wanneer wordt er gesproken van bodemverontreiniging? Welke normen gelden er? Deze vragen komen aan bod op deze pagina. Via deze pagina vindt u ook meer informatie over verontreiniging met lood en PFAS.

Wat is bodemverontreiniging?

Door menselijk handelen, zoals werken, wonen en landbouw, kan de bodem verontreinigd raken met stoffen die van nature niet in de bodem voorkomen. De bodem is verontreinigd als er stoffen of materialen in de bodem of het grondwater terecht komen die schadelijk zijn voor mens, dier en plant.

Normen

Sterke verontreinigingen zijn verontreinigingen waarbij de gemiddelde concentraties van een of meer stoffen de interventiewaarde overschrijden. In de 'Circulaire bodemsanering' zijn alle normen opgenomen.

Ernstige bodemverontreiniging

Er is sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging als meer dan 25 kubieke meter (m3) grond en/of het grondwater in een bodemvolume van meer dan 100 m3 gemiddeld boven de interventiewaarde is verontreinigd. In enkele specifieke situaties, bij gevoelige functies, kan bij concentraties onder de interventiewaarde ook sprake zijn van een geval van ernstige verontreiniging.

Gezondheidsrisico

De GGD Rotterdam-Rijnmond heeft voor de beoordeling van gezondheidsrisico’s bij bodemverontreiniging het Toetsingskader bodem 2023 opgesteld . Het toetsingskader is uitsluitend geldig binnen het werkgebied van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Aandacht voor verontreiniging met lood en PFAS

Nieuwe inzichten over de gezondheidseffecten van lood bij jonge kinderen en aanpassing naar lagere normen voor toetsing zijn aanleiding voor vernieuwde specifieke aandacht voor lood. Verontreinigingen met andere zware metalen zoals koper en zink en met olie- en teerachtige stoffen (PAK’s) komen veel voor, maar deze geven minder vaak problemen voor de gezondheid. Ook de effecten op de gezondheid van verontreiniging met PFAS hebben geleid tot aandacht voor deze stoffen in de media.