DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Horecalawaai: wat doet DCMR?

Cafés en restaurants zorgen voor levendigheid in een gemeente. Volle terrassen in de zomer en bruine kroegen in de winter zijn goed voor de economie. De gemeente regelt openingstijden, terrasverwarming en alcoholverkoop in het horecabeleid. DCMR ziet er op toe dat de kroegbaas zich aan de regels voor muziekgeluid houdt.

Overlast

Vaak begint onze actie met een melding bij de meldkamer. Cafés die eerder klachten hebben veroorzaakt, zijn bij ons bekend. Als er een klacht binnenkomt, wordt de melding geregistreerd, krijgt de uitbater een informatiebrief en gaan onze toezichthouders op pad. We doen dat in meetrondes, waarbij we meerdere bedrijven tegelijk bezoeken. Wel zo efficiënt.

Meting

Bij de klager wordt een geluidsmeting gedaan. Het geluid mag in de nacht ‘aan de gevel’ niet meer dan 40 decibel zijn. De geluidsnorm binnenin de woning is ’s nachts 25 decibel. Dat is een landelijke norm. Wordt de norm overschreden, dan krijgt de ondernemer een maatregel opgelegd. Dit kan een proces-verbaal zijn of een bestuurlijke maatregel.
De mate van overschrijding is leidend bij het opleggen van een maatregel. De hoogte van de boete is afhankelijk van de mate van overschrijding van de norm. Net als bij een snelheidsboete: hoe meer te hard, hoe hoger de boete.

Zo werken we aan een klacht over horeca muziek

In deze infographic (klik op de link voor een leesbare pdf) leggen we het uit:

Stroomschema over hoe wij meldingen aannemen en afhandelen over horeca muziek
Infographic meldingenregistratie- en afhandeling over horeca muziekFoto: DCMR

Beperkte openingstijden

Afhankelijk van het horecabeleid kan de gemeente ook andere maatregelen opleggen. In Rotterdam bijvoorbeeld een beperking van de openingstijden van het café.
Bij herhaling van overtredingen kan de gemeente de exploitatievergunning helemaal intrekken. Dat betekent dat de ondernemer zijn zaak niet meer kan uitbaten.

Terrassen

Geluidsoverlast van horecaterrassen (geen muziekgeluid) valt onder de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) en wordt behandeld door de politie.

Nieuwsberichten

Zo werken we aan uw melding over horeca muziek

Provincie Zuid-Holland

U ervaart overlast van horeca muziek en meldt dit bij onze meldkamer. Wat gebeurt er dan?

Scherpere controles op geluidbegrenzers horeca

Onze inspecteurs leerden in een workshop, meer over de werking van geluidbegrenzers bij horecagelegenheden. Met de nieuwe kennis kunnen zij hier nu effectiever op inspecteren.