DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Onderzoek blootstellingsrisico's lood kinderspeelplaatsen afgerond

De bodem in Zuid-Holland is een stuk schoner dan vroeger. Toch is de grond nog niet overal schoon. Door huishoudelijk en industrieel gebruik in het verleden komt lood op verschillende plekken voor in de bodem. Als kinderen op die grond spelen kunnen zij lood binnenkrijgen. Inname van lood kan nadelige effecten hebben op de gezondheid. Kinderen van nul tot zes jaar lopen hierbij het meeste risico. De provincie Zuid-Holland onderzocht daarom in 2019 samen met de DCMR, in het DCMR-werkgebied, kinderspeelplaatsen om blootstellingrisico’s te beoordelen. Indien nodig neemt de gemeente maatregelen om blootstelling te voorkomen.

Onderzoek kinderspeelplaatsen in het Rijnmondgebied

Omdat jonge kinderen de risicogroep vormen onderzocht de DCMR in overleg met de gemeente kinderspeelplaatsen in gebieden met een grotere kans op een verhoogd loodgehalte in de bodem. Binnen het werkgebied van de DCMR zijn gebieden vastgesteld in Barendrecht, Brielle, Capelle a/d IJssel, Hellevoetsluis, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk en Vlaardingen. In de gemeenten Albrandswaard, Goeree en Westvoorne zijn geen gebieden vastgesteld met een grotere kans op een verhoogd loodgehalte in de bodem. De gemeenten Rotterdam en Schiedam zijn zelf bevoegd gezag en doen zelf onderzoek.

In deze gebieden werden ongeveer 270 kinderspeelplaatsen onderzocht. Het onderzoek is afgerond. Uit het onderzoek blijkt dat bij circa 95% van de onderzochte kinderspeelplaatsen geen maatregelen nodig zijn. Bij 15 speelplaatsen is de bodemkwaliteit matig en zijn op termijn maatregelen nodig.

Gebruiksadviezen

Jonge kinderen kunnen lood binnenkrijgen door bijvoorbeeld hun vingers in hun mond te steken tijdens het spelen op met lood verontreinigde grond. De gezamenlijke GGD’en hebben de volgende gebruiksadviezen opgesteld om dit te beperken:

  • Laat kinderen in een zandbak met schoon speelzand spelen. Leg (kunst)gras, tegels of een schone laag grond aan op plekken waar kinderen spelen. Bij voorkeur met een laag schone grond of zand onder het (kunst)gras of tegels.
  • Kweek groenten in bakken met schone teelaarde.
  • Let vooral bij jonge kinderen extra op hygiëne (handen wassen na het buitenspelen).
  • Ga de inloop van grond in huis tegen (schoenen uitdoen, regelmatig stofzuigen of dweilen).

Veelgestelde vragen

Algemene vragen over lood in de bodem

Vragen over gezondheid

Vragen over het onderzoek van kinderspeelplaatsen

Algemene folder van de provincie Zuid-Holland over lood in de bodem met gebruiksadviezen van de GGD

Heeft u meer vragen?

Als u meer vragen over het onderzoek heeft, kunt u op werkdagen tussen 10 en 12 uur bellen met de DCMR op telefoonnummer 010 246 8140 of een e-mail sturen naar info@dcmr.nl.

Heeft u meer vragen over lood en gezondheid dan kunt u bellen met de GGD Rotterdam-Rijnmond, Team Gezondheid en Milieu, op telefoonnummer 010 433 9894.