DCMR Milieudienst RijnmondMenuNaar de tekstMenu sluiten
Milieumelding? Bel 0888 333 555

Onderzoek naar lood bij volkstuinen

Onderzoek naar lood in de bodem van volkstuinen

In 2019 deed DCMR, in opdracht van provincie Zuid-Holland, onderzoek naar blootstellingsrisico’s van lood in de bodem bij kinderspeelplaatsen. In het najaar van 2020 start eenzelfde onderzoek bij 19 volkstuincomplexen in onze regio. Het onderzoek wordt afgestemd met de gemeenten, de betrokken eigenaren van volkstuinen en tuinders.

Lood

Ook al is de bodem in Zuid-Holland een stuk schoner dan vroeger, toch is de grond nog niet overal schoon. Lood komt door huishoudelijk en industrieel gebruik in het verleden nog op verschillende plekken voor in de bodem.
Inname van lood kan nadelig zijn voor je gezondheid. Kinderen van nul tot zeven jaar lopen hierbij het meeste risico.
Bij moestuinen kun je, naast het hand-mondcontact van jonge kinderen, ook op andere manieren in aanraking komen met lood. Wanneer groenten niet goed worden gewassen kan lood met aanhangende grond worden binnengekregen. Ook kan lood door moestuingewassen uit de bodem worden opgenomen. Daarom doet DCMR ook onderzoek bij volkstuincomplexen.

Onderzoek

De DCMR onderzoekt, in overleg met de gemeente, de volkstuincomplexen die in gebieden liggen met een grotere kans op een verhoogd loodgehalte in de bodem. In het najaar start onderzoek in de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle a/d IJssel, Goeree-Overflakkee, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Nissewaard, Ridderkerk en Vlaardingen.

Met het onderzoek bepalen we het gemiddelde loodgehalte van de bodem van het hele volkstuinterrein. De werkzaamheden worden uitgevoerd in het najaar, wanneer tuinen niet meer intensief in gebruik zijn. De meetresultaten worden verwerkt in een rapport. Eind 2020 is het onderzoek klaar. We verwachten begin 2021 de definitieve rapporten te hebben en eventueel te nemen maatregelen te hebben bepaald.

In de gemeenten Hellevoetsluis, Maassluis en Westvoorne zijn geen volkstuinen binnen gebieden met een grotere kans op een verhoogd loodgehalte in de bodem. Daarom wordt hier geen onderzoek uitgevoerd. De gemeenten Rotterdam en Schiedam zijn zelf bevoegd gezag en doen zelf onderzoek.

Meer informatie

Algemene vragen over lood in de bodem
Vragen over lood en gezondheid
Vragen over het onderzoek van volkstuinen
Algemene folder van de provincie Zuid-Holland over lood in de bodem met gebruiksadviezen van de GGD