Grond werkzaamheden Rotterdam Centraal
Voor bedrijven

Werken met grond en bagger

Op deze pagina staat informatie over het melden van werkzaamheden in de grond. Wanneer uw bedrijf bouw-, graaf- of heiwerkzaamheden verricht in de bodem of waterbodem dan dient u dit mogelijk te melden.

Omgevingswet

Per 1 januari 2024 gelden nieuwe regels, met de inwerking treding van de Omgevingswet. Meer informatie over de algemene regels kunt u vinden op de website van Informatiepunt Leefomgeving. Inhoud Besluit activiteiten leefomgeving | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)

Met de ingang van de Omgevingswet moet u het toepassen van grond en bagger melden via het Omgevingsloket.

Meer informatie over het toepassen van bouwstoffen, grond of baggerspecie onder de Omgevingswet vindt u op de pagina van het Informatiepunt van de leefomgeving.

De in 2023 geldende bodemkwaliteitskaart en de bodemfunctiekaart van de gemeente blijven van kracht. Deze vindt u in de tabel helemaal onderaan deze pagina.

Verwacht wordt dat de gemeenten in de loop van 2024 het ‘tijdelijk omgevingsplan’ vaststellen. Daarin zal het specifieke hergebruiksbeleid voor grond en bagger zijn opgenomen.

Hieronder vindt u voorlopig de oude tekst die in 2023 gold.

U kunt via Omgeving in kaart controleren of er een bekende verontreiniging op de locatie is en op de Bodemkwaliteitskaarten wat de verwachte bodemkwaliteit is. Een onderzoek geeft verder uitsluitsel van de kwaliteit ter plaatse van de geplande werkzaamheden.

Verontreinigde locatie

Is er sprake van een verontreinigde locatie met historische verontreinigingen (vóór 1987) dan moet u een BUS-melding (of bij kleine ontgravingen een RKG-melding) of saneringsplan indienen én tijdig een startmelding verrichten. De werkzaamheden mogen dan alleen door gecertificeerde en erkende bedrijven worden uitgevoerd.

Voor verontreinigingen door bedrijfsactiviteiten van na 1987 geldt dat u bij het bevoegd gezag Wet milieubeheer moet zijn.

Gesaneerde locatie

Bij een gesaneerde locatie kan er sprake zijn van een locatie met een gesloten afdeklaag of leeflaag. Als u in de leeflaag gaat werken moet u dit ook melden per e-mail aan DCMR, zo mogelijk onder vermelding van een kenmerk van DCMR.

Gaat u dóór de leeflaag heen graven en komt u in de verontreinigde grond? Dan geldt eveneens de verplichting om een RKG-melding, BUS-melding of saneringsplan in te dienen. Een overzicht van de regelgeving voor gesaneerde locaties ziet u in deze beslisboom.

Meldpunt bodemkwaliteit

Gaat u grond, bagger of bouwstoffen toepassen? Dan moet dit vaak gemeld worden. Dit is vastgelegd in het Besluit bodemkwaliteit. Melden doet u bij het landelijk Meldpunt Bodemkwaliteit. De meldingen worden vervolgens door DCMR, namens het relevante bevoegd gezag, afgehandeld.

Particulieren zijn in het kader van het Besluit bodemkwaliteit vrijgesteld van het doen van Bbk-meldingen. Daarnaast zijn er uitzonderingen voor grondverzet binnen landbouwbedrijven en voor verspreiding van baggerspecie. Daarnaast vallen Bbk-meldingen binnen buitendijkse gebieden onder het bevoegd gezag van Rijkswaterstaat.

Dit meldpunt geeft uw gemelde gegevens door aan de gemeente waar de toepassing plaatsvindt. In de bijbehorende Regeling bodemkwaliteit zijn normen opgenomen voor de toepassing van grond en bagger. In de Handreiking Besluit bodemkwaliteit staan instructies bij toepassingen van grond, bagger en bijzondere bouwstoffen. Ook vindt u veel bodeminformatie op de website van Bodem+.

Grondwaterbeschermingsgebied

Binnen het werkgebied van DCMR zijn er twee grondwaterbeschermingsgebieden, bij Ouddorp en Ridderkerk. Gaat u sonderen, heien of graven in een grondwaterbeschermings­gebied? Dan dient u, naast een mogelijke melding bij DCMR, een melding te doen of een vergunning aan te vragen via Omgevingsdienst Haaglanden (ODH).

Als u een instemming heeft, dient u voorafgaand aan de werkzaamheden in DCMR-gebied, de startdatum te melden aan DCMR. U kunt dit per e-mail aan handhavingbodem@dcmr.nl sturen. Neem in de e-mail naast de datum ook het kenmerk van ODH, de naam en contactgegevens van de uitvoerende partij op.

Gemeentelijk bodembeleid

De gemeenten binnen het werkgebied van DCMR beschikken over eigen bodembeleid, vastgelegd in bodemkwaliteitskaarten en nota’s bodembeheer. Dan gaat het bijvoorbeeld over PFAS, maximale toegestane puinpercentages of asbestgehalten. Binnen het werkgebied worden zowel generieke normen als lokale normen gehanteerd. In onderstaand overzicht vindt u links naar het gemeentelijk bodembeleid en de bijbehorende kaarten.

links bodembeleid Rijnmondgemeenten
gemeente nota_bodembeheer bkk_in_nota_of_anders aanvulling PFAS GIS-bestanden (shapes)
Albrandswaard niet van toepassing bbk Albrandswaard aanvulling PFAS Albrandswaard volgt
Barendrecht nota Barendrecht bbk Barendrecht aanvulling PFAS Barendrecht volgt
Capelle aan den IJssel geen actuele nota bodembeheer geen actuele bodemkwaliteitskaart geen gemeentelijk PFAS-beleid -
Goeree-Overflakkee wordt geactualiseerd wordt geactualiseerd volgt volgt
Krimpen aan den IJssel geen actuele nota bodembeheer geen actuele bodemkwaliteitskaart geen gemeentelijk PFAS-beleid -
Lansingerland nota Lansingerland bbk Lansingerland aanvulling PFAS Lansingerland GIS-bestanden Lansingerland
Maassluis nota Maassluis bbk Maassluis aanvulling PFAS Maassluis GIS-bestanden Maassluis
Nissewaard nota Nissewaard bbk Nissewaard aanvulling PFAS Nissewaard GIS-bestanden Nissewaard
Nissewaard plangebied De Elementen nota Nissewaard plangebied De Elementen bbk Nissewaard plangebied De Elementen - -
Ridderkerk nota Ridderkerk bbk Ridderkerk aanvulling PFAS Ridderkerk volgt
Rotterdam nota Rotterdam bbk Rotterdam aanvulling PFAS Rotterdam volgt
Schiedam nota Schiedam bbk Schiedam aanvulling PFAS Schiedam GIS-bestanden Schiedam
Vlaardingen nota Vlaardingen bbk Vlaardingen aanvulling PFAS Vlaardingen GIS-bestanden Vlaardingen
Voorne aan Zee nota Voorne aan Zee bbk Voorne aan Zee aanvulling PFAS Voorne aan Zee volgt

De gemeenten Goeree-Overflakkee, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam hebben een gezamenlijke website Grondstromenbeleid. Op deze website worden de mogelijkheden voor het toepassen van zand, grond en baggerspecie inzichtelijk gemaakt.

Formulieren en meldingen

Voor alle bovengenoemde situaties geldt dat bedrijven die grondwerkzaamheden uitvoeren dit, indien meldingsplichtig, kunnen melden via de de pagina Meldingen en formulieren.