nieuw tankstation
Voor bedrijven

Start bedrijf

U gaat een bedrijf starten? Als startende ondernemer krijgt u te maken met milieuregels. Het type bedrijf en de werkzaamheden die u uitvoert bepalen aan welke milieuregels u zich moet houden. Het kan ook zijn dat u een vergunning moet aanvragen of online een melding moet doen. Hieronder leggen we uit wat dat voor u als ondernemer betekent.

Melding doen of vergunning aanvragen?

Wanneer uw bedrijf het milieu belast, moet u een milieuvergunning aanvragen of een melding Activiteitenbesluit doen. In onder andere de Wet milieubeheer en het Activiteitenbesluit staan de milieuregels voor ondernemers beschreven. Hebben uw werkzaamheden geen of weinig invloed op het milieu dan is een vergunning of melding niet nodig. Om te bepalen wat er in uw situatie nodig is, hebben wij op een rij gezet wat u moet doen.

Wat moet u doen?

Via de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) kunt u direct nagaan wat in uw situatie nodig is. Er zijn drie mogelijkheden:

  • Een melding doen
  • Een vergunning aanvragen
  • Geen melding doen of vergunning aanvragen

Afhankelijk van uw situatie volgt u de onderstaande instructies.

Ik moet een melding doen

Ik moet een vergunning aanvragen

  • Neem contact op met DCMR voor een vooroverleg. Er wordt dan bijvoorbeeld vastgesteld welke vergunningen nodig zijn en welke informatie de vergunningaanvraag dient te bevatten. Neem contact met ons op via het DCMR-loket. Dit kan via 010 - 246 8060 en per e-mail via wabo@dcmr.nl
  • Wij adviseren u om tijdens het proces van de vergunningaanvraag zich te laten begeleiden door een adviesbureau. 
  • Is uw vergunningaanvraag compleet? Dien deze dan in bij het Omgevingsloket Online (OLO). Dit loket stuurt de aanvraag door naar de gemeente of provincie. Ook stuurt het loket de aanvraag naar DCMR. Nadat DCMR uw aanvraag heeft ontvangen, krijgt u binnen 7 dagen een ontvangstbevestiging. Wij nemen uw vergunningaanvraag daarna verder in behandeling.

Ik hoef geen melding te doen en geen vergunning aan te vragen

Meer informatie en overige regelgeving

Check of u dient te voldoen aan aanvullende regelgeving. Meer informatie hierover vindt u op deze pagina. Hier vindt u ook meer informatie over de regels waaraan u dient te voldoen.

Adviezen

DCMR biedt ook informatie en advies, zoals over het starten met circulair werken.

Samenvatting van alle stappen

Gerelateerde pagina’s

Bestaat uw bedrijf al, maar gaat er iets veranderen? Klik dan hier
Meer informatie over de Energiebesparingsplicht? Klik dan hier 
Meer informatie over bodemonderzoek? Klik dan hier
Meer informatie over akoestisch onderzoek? Klik dan hier