Verlichte kassen lichthinder
Thema

Lichthinder

Heeft u als inwoner overlast van licht? Of wilt u als bedrijf lichthinder bij omwonenden vermijden? Op deze pagina vindt u meer informatie over lichthinder en wat u eraan kunt doen.

Nederland behoort bij de drie meest verlichte landen ter wereld. Ook het Rijnmondgebied draagt hier aan bij. Onderscheid wordt gemaakt tussen:

  • Lichtvervuiling: de som van alle negatieve effecten van kunstlicht op de omgeving. Dit kan een negatieve invloed uitoefenen op mens en dier.
  • Lichthinder: het ontstaan van overlast bij mens, plant of dier door het licht van een verlichtingsinstallatie.

Wat kunt u als inwoner doen bij lichthinder?

Als u hinder ondervindt van licht, dan kunt u dit melden bij de meldkamer van DCMR. Dit kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week doen. Geef aan waar u last van heeft. Dat kan bijvoorbeeld een reclamescherm zijn of terreinverlichting, sportveldverlichting of verlichting uit gebouwen. Geef bij uw melding aan op welke tijdstippen de lichtbron aanstaat, maar ook wanneer deze uitstaat. Een foto in het donker vanuit uw woning van de lichtbron, is informatie die wij graag ontvangen. Geef bij uw melding ook aan wie de veroorzaker is, liefst met een postcode en huisnummer erbij. Dat is van belang voor ons onderzoek en juiste registratie in onze systemen.

U kunt ook hinder ondervinden van de openbare verlichting. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw gemeente.

Wat wordt er verwacht van een bedrijf?

Bedrijven, maar zeker ook verenigingen met sportveldverlichting dienen te voldoen aan de wetgeving. Hierbij wordt verwezen naar de NSVV Richtlijn Lichthinder. Deze richtlijn is in te zien bij DCMR (na afspraak) of te bestellen via de NSVV.



Voor glastuinbouwbedrijven heeft DCMR een handig overzicht gemaakt van de regelgeving over de verlichting van kassen.

Daarnaast zijn er ook lokale beleidsregels over licht vastgelegd in de verschillende APV’s van de gemeenten. De gemeente Rotterdam heeft daarnaast ook beleid vastgesteld voor reclame met verlichting.

Bedrijven kunnen bijdragen aan het voorkomen van lichthinder door alleen te verlichten:

  • Waar nodig (plaats)
  • Wanneer nodig (tijd)
  • Zoveel als nodig (hoeveelheid)

Houd verder rekening met:

  • Beperk het gebruik van snel bewegende verlichting en bewegende beelden.
  • Laat uw reclame met verlichting niet onnodig branden in nachtelijke uren, gebruik een tijdschakelaar en houdt rekening met het veranderen van de tijdstippen van de zonsondergang.
  • Laat niet onnodig sportveldverlichting branden na de trainingen en wedstrijden.

Naast het voorkomen van lichthinder en het beperken van lichtvervuiling bespaart u dan ook nog geld en energie!