asbest verwijderen bescherming
Voor bedrijven

Slopen door bedrijven

Heeft u een bedrijf en laat u een gebouw slopen? Vaak is het verplicht om hier melding van te maken. Zorg ervoor dat u de melding vier weken voor de start van de sloopwerkzaamheden doet. Hier vindt u alles wat u moet weten en doen wanneer u een pand laat slopen.

Deze pagina is bedoeld voor:

 • Bedrijven in dertien gemeenten in het werkgebied van DCMR: Albrandswaard, Barendrecht,  Brielle, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland,  Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne.
 • Bedrijven in Zuid-Holland, waarbij de provincie Zuid-Holland het bevoegd gezag is. Bekijk hier of uw bedrijf hiertoe behoort.

Bedrijven gevestigd in de gemeenten Rotterdam en Goeree Overflakkee  kunnen voor dit onderwerp contact opnemen met hun gemeente. 

Wat is asbest en hoe herken ik het? 
Asbest bestaat uit hele kleine vezels. Het inademen van vrijgekomen asbestvezels is schadelijk voor uw gezondheid. Materialen met asbest erin kunnen alle mogelijke kleuren hebben.

Wel kunt u asbest op een paar manieren herkennen. Asbest zit vaak in golfplaten. Ook kan asbest verwerkt zijn in afvoerbuizen, schoorstenen, plafondplaten, vensterbanken, vloerzeil, verpakkingsmaterialen en isolatiemateriaal. Bekijk op de website van InfoMil hoe asbest eruitziet. Milieu Centraal heeft een handig filmpje om asbest te herkennen.

Stappenplan gebouw slopen 

Gaat u slopen en zit er asbest in uw pand? Houd dan rekening met de volgende zaken voor de start van de sloopwerkzaamheden:

 • Bepaal of een sloopmelding voor u verplicht is. Dit is het geval bij:
  • Slopen waarbij asbest wordt verwijderd; panden die gebouwd zijn vóór 1994 bevatten vaak asbest.
  • Slopen waarbij meer dan 10 m³ sloopafval vrijkomt.
 • Laat een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf een asbestinventarisatierapport maken.  Gecertificeerde bedrijven kunt u vinden via de Stichting Ascert. Het rapport is niet verplicht bij panden die zijn gebouwd na 1 januari 1994 of waarbij sprake is van een uitzondering. Kijk voor alle uitzonderingen in Artikel 4 van het Asbestverwijderingsbesluit 2005 via www.wetten.nl.
 • Zorg ervoor dat u vier weken voordat het slopen start een sloopmelding doet via het Omgevingsloket. Wanneer sloop direct noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij een gevaarlijke situatie, geldt deze termijn van vier weken niet.
 • DCMR beoordeelt de sloopmelding en stuurt een advies naar de gemeente. Binnen deze periode ontvangt u een acceptatie- of afwijzingsbrief van uw gemeente.
 • Schakel een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in. Op de website van Stichting Ascert vindt u een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf bij u in de buurt,
 • DCMR controleert de asbestverwijdering door bedrijven. Het kan dus gebeuren dat een toezichthouder zonder aankondiging uw bedrijf bezoekt tijdens de asbestverwijdering. 

Heeft u vragen? Neem dan contact op via de Asbest telefoon 010 246 86 56 of vul het contactformulier asbest in.

Gezondheidsrisico’s asbest
Heeft u vragen over de gezondheidsrisico’s van asbest? Neem dan contact op met de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Ik zie dat iemand asbest niet goed verwijdert, kan ik dat melden? 
U kunt dag en nacht bij DCMR een melding doorgeven als u denkt dat asbest door derden niet goed wordt verwijderd. Dit kan per telefoon 0888 333555 of online via het online formulier overlast melden.

Wij controleren of er toestemming is, en of de verwijdering op de juiste manier gebeurt. Zo niet, dan handhaven we of informeren we de gemeente.